BUKÓSISAKOK... de melyiket is vegyem?

Most megtudod, hogyan válaszd ki azt a sisakot, amitől nem akarsz majd egyhamar megválni!

MILYEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT FOGOM HASZNÁLNI?

Szeretsz-e gyorsan menni, mondjuk 120 fölött?
Mennyit motorozol egy évben?
Mire használod a motorodat? Közlekedsz vele a városban vagy túrázol?

Esetleg offroadozol vagy pályaedzésekre jársz? Mennyire zavar, ha zajos egy sisak?

Ha a gyors tempó híve vagy, érdemes könnyebb sisakot választanod. Ezek általában kompozit, azaz „szálas” szerkezetűek, az „üvegszálas” és a „karbon-kevlár” is ezek közé tartozik.

Ha egy évben nem motorozol sokat, lehet, hogy nem fog zavarni ha a sisak nem túl könnyű, ilyenkor is érdemes azonban a biztonságra törekedni, ám alacsonyabb árfekvésben is találsz megfelelő sisakot. Ha például a barátnődnek veszel egyet, aki évente egyszer megy el veled motorozni, nem biztos, hogy érdemes sokat költened. Arra viszont figyelj, hogy a sisakot sisakzsákban, tisztítva tároljátok, szélsőséges hőmérsékletnek ne tegyétek ki és 5 évente mindenképpen cseréljétek le.

Városi használatra főleg nyáron robogóra szívesen választanak a motorosok nyitott sisakot. Ez nagyon kényelmes és szellős, ám arra gondolni kell, hogy ezeknek nincs állvédő része és egy esésnél igencsak rosszul járhatunk.

CSAK ÜVEGSZÁLAS VAGY KARBON-KEVLÁR SISAK LEHET BIZTONSÁGOS?

Nem. A biztonsági előírásoknak egy „műanyag” is megfelelhet. A különbség elsősorban a súlyukban és a tartósságukban van, a „műanyag” (ABS, termoplaszt) sisakok nehezebbek és kb. 3 év alatt használódnak el, a kompozit (üvegszál, karbon, kevlár) anyagból gyártottak kb. 5 év alatt (a használat gyakoriságától függően).

HOL TUDOK UTÁNANÉZNI A TÖRÉSTESZTEK EREDMÉNYEINEK?

Az angol kormány megbízásából egy független intézet hivatalosan is teszteli a legnagyobb gyártók termékeit, az eredményt pedig közzéteszi az interneten, a www.sharp.direct.gov.uk honlapon. A teszt valós baleseteket szimulál és a szokásos ECE vizsgálatnál sokkal szigorúbb és alaposabb. A bukósisakokat biztonságát egytől öt csillaggal értékelik és megmutatják a vizsgált sisakok részletes teszteredményeit is, így megtudhatod, melyik modellnek mik a gyenge pontjai. Jó tanács: az egy-két csillagos sisakok felejtősek, három csillagost csak akkor vegyél, ha valami miatt nagyon tetszik, a tuti választás a négy- vagy öt csillagos!

NEM LESZ-E „HANGOS” A SISAKOM?

A zajszint mindig kényes kérdés, sok tényező befolyásolja, hogy zajosnak vagy csendesnek fogsz-e tapasztalni egy sisakot. Nem mindegy, milyen a fejformád, ahogy az sem, hogy milyen légáramlatokkal találkozik a bukód. Kényelmesebbnek, csendesebbnek érzed a sisakot, ha például egy túraplexi elvezeti a levegőt a fejed fölé, de egy tanktáska is megkavarhatja úgy az áramló levegőt, hogy hirtelen kényelmetlennek érzed a sisakodat.

Ha téged zavar a magas zajszint, válassz „sima felületű” sisakot, az mindig kisebb légáramlatot kavar, így csendesebb is, mint egy spoileres sisak.

Sajnos a sisakvásárlás olyan, mint amikor sícipőt veszel, és a boltban álldogálva kell megítélned, kényelmes lesz-e az új szerzemény vagy nem.

Bukósisak méret kiválasztása

Kérem az 5000 forintos bukósisak vásárlási kuponomat!