Bukósisak méret kiválasztása

Fontos, hogy a bukósisak, amire a fejed biztonságát bízod, megfelelő méretű legyen. A szorosan és pontosan illeszkedő sisak biztosítja a legnagyobb védelmet, ha rosszul sülnének el a dolgok és önszántadon kívül, menet közben szállnál le a motorról. Másrészt viszont a jó méretű bukó kényelmesebb és csendesebb használat közben, nagy tempónál jóval stabilabban áll a fejeden.

A megfelelő méret kiválasztása

Új sisak vásárlása előtt első körben mérd meg, hány cm a fejed kerülete a homlokodnál. (A legtöbb márkánál betűkóddal jelzik a méretet. Az átváltáshoz az alábbi mérettáblázat nyújt segítséget.) Ezt tekintsd kiindulási alapnak. Ebben még nincs benne, hogy milyen belső formájú sisakra lesz szükséged. Egyeseknek kerekebb, másoknak hosszúkás a fejformája, mindenkinek más és más. A bukósisakokat sem szabályos gömbre tervezik. Az olcsóbb sisakoknál általában egyfajta határozott fejforma az, amire pontosan stimmelnek, a márkásaknál a gyártók rengeteg időt töltenek a fejlesztésnél arra, hogy lehetőleg minél több, különböző (akár földrészenként eltérő) koponyaformára megfelelő fejvédőt készítsenek. Többek között ezért sem érdemes internetről rendelni, hiszen a kiválasztott, tetszetős, megfelelőnek tartott méretű sisak egyáltalán nem biztos, hogy jó választásnak bizonyul. Nem is beszélve arról, hogy a különböző gyártóknál a méretezés kis mértékben eltérhet egymástól. Lehet hogy az egyik típusból M-es kell, a másikból L-es, tehát a méret sem szentírás. A próba az, ami végül mindenre választ fog adni.

Bukósisak méret

A bukósisak méret kiválasztása

Bukósisak próba

Amikor húzod fel, észreveszed, hogy a sisak „bejárata” eléggé szűk. Ez még ne riasszon vissza, gondolj arra, hogy minél szűkebb az alsó nyílás, annál szorosabban zár a bélés a nyakadnál, annál kevesebb huzat és szélzaj jön be alulról. Ha már sikerült felhúzni és a méret is jó, bent minden a helyére kerül, például a füleid. A felnyitható állúak felvétel szempontjából szerencsésebbek, hiszen felhajtott állvédővel sokkal könnyebb felhúzni a fejedre, szemüvegeseknek akár úgy is sikerülhet, hogy nem kell külön levenniük a szemüveget.

 

Mit kell érezned a megfelelő méretű bukósisakban?

Amikor már a fejeden van a sisak, akkor a lehető legjobban kell illeszkednie hozzá. Alapvetően szorosnak kell lennie, de egy ponton jelentkező, erőteljes nyomást nem szabad érezned a koponyád körül, mert az hosszútávon akár elviselhetetlen fájdalommá is változhat. Az arcodnál egy kicsivel szorosabbnak kell lennie, hiszen ott a legvastagabb a szivacsréteg, ez fog a legtöbbet engedni a későbbiekben. Próbálj fel eggyel nagyobb és kisebb méretű sisakot is, hogy lásd, mi a különbség. A lehető legkisebb sisakot válaszd, ami még nem kényelmetlen. Tölts el pár percet a sisakban, hogy érezd, idővel jelentkezik-e zavaró nyomás.

Ahogy a túl kicsi, úgy a túl nagy sisak sem jó. Használatbavétel után idővel a bélés kissé összetömörödik, de hogy mennyire, azt nehéz kitalálni. Ha barátodnak, ismerősödnek régebb óta ugyanolyan sisakja van, mint amilyet te is szeretnél, kérdezd meg tőle, mennyit engedett neki a bélés. Amennyiben nincs referenciád, kérdezd meg a motoros boltban az eladókat, mik a tapasztalataik. Egy komoly üzletben, ahol évek óta ugyanaz a szakképzett személyzet dolgozik (akik lehetőleg maguk is motorosok), megfelelő választ kapsz a kérdéseidre.

Bukósisak méret

Így nézd meg, hogy jó-e a bukósisak mérete!

Az egyes bukósisakok akár egy márkán belül is különbözhetnek egymástól. Ha a neked tetsző sisak sehogy sem illeszkedik a fejedre úgy, ahogy kellene, sehogy sem kényelmes, ne ragaszkodj hozzá, inkább keress másik típust vagy márkát!

Belső párnák cseréje

A túlságosan kitágult arc- és fejpárnák cserélhetők. Egy sokat használt sisakban elegendő lehet az arcpárnákat újra cserélni, hogy ismét ugyanúgy fogjanak, mint újonnan. A fejpárnánál egy kicsit más a helyzet. Az eleve vékonyabb, nem sokat enged. Ha a sisakod fönt, a koponyád körül lötyög, elképzelhető, hogy a polisztirol réteg ereszkedett meg annyira, hogy a bélés már nem fogja rendesen a fejed. Ilyenkor ideje elgondolkodni egy új sisak beszerzésén.

Vannak egyedi esetek, amikor valaki sehogy sem talál megfelelő sisakot a fejére. Pl. túl vékony az arca, ezért az, amelyek jó a homlokánál, lötyög az arcánál, ha pedig jó arcban, lötyög homloknál. Ilyenkor lehet variálni az arcpárnák cseréjével. Eggyel kisebb méretű sisakba való arcpárna csodákra képes.

Bukósisak arcpárna

Bukósisak arcpárnák. Kivehetők, moshatók, cserélhetők

Eleve rossz méretű bukósisak feljavítása

Néhányan úgy gondolják, ha korábban vettek egy nem megfelelő méretű bukósisakot, a belső párnázat cseréjével helyre tudják hozni hibájukat. Ez csak bizonyos keretek között igaz. Az arcpárnákkal még úgy-ahogy lehet variálni, de a vékony fejpárnával nem lehet a sisak belső boltozatának ívét megváltoztatni. Ha homloknál vagy halántéknál nyomott a sisak, nagyobb méretűbe való béléssel ugyanúgy nyomni fog, ha pedig lötyögött, béléscsere után is lötyögni fog.

És akkor még nem beszéltünk a héjméretekről. A gyártók sokszor különböző héjméretekkel dolgoznak egy adott típuson belül, ezek bélései nem feltétlenül kompatibilisek egymással.

Bukósisak fejpárna

Bukósisak fejpárna

Bukósisak héjméretek

A legolcsóbb sisakoknál egyetlen héjméretet találsz: az XS-es bukósisak ugyanakkora külső méretű, mint az XL-es, csupán a belső, ütéselnyelő réteg és a kényelmi szivacsozás tér el. Ahogy megyünk fölfelé árban, úgy találunk egyre több héjméretet egy adott típuson belül. Középkategóriás sisakoknál már legalább 2 héjméret van: pl. XS-től M-ig kisebb, L-től 2XL-ig nagyobb a héj (a plexi általában ugyanaz). A felső kategóriában már 3 vagy akár 4 héjméret is lehet. Az AGV GT Veloce esetében például így oszlik meg a méretezés: 1. héjméret XS-S, 2. héjméret: MS, 3. héjméret: ML-L, 4. héjméret: XL-2XL. Itt egy ML-esbe be lehet tenni az L-es arcpárnáit és fordítva, de MS-esét (57 cm) vagy XL-esét (61-62 cm) már nem.

Bukósisak héjméret

Az AGV GT Veloce 4 különböző héjmérettel készül

Kihangosító és a méret

Sima vezetékes kihangosítót dugnál a füledbe? Ha jó méretű a sisakod, akkor nem fog sikerülni. Illetve sikerülhet, de nyomni fogja a füledet. Nem véletlenül találták fel a bukósisakba építhető head seteket. Ezeknél 1 vagy 2 lapos hangszórót építesz be a sisakba, amelyek ugyancsak nyomják a füledet (egy hangszóró nagyjából 6 mm vastag), hacsak nincs előkészítve a sisakod a befogadásukra. Kihangosító-előkészített bukóknál már előre ki van képezve a hely a hangszóróknak, úgy simulnak a bélésbe vagy tűnnek el alatta, hogy közben nem a füledtől veszik el a helyet, így észre sem veszed, hogy ott vannak. Olyan sisakoknál, amelyekben nincs előkészítés, a bélés vagy az ütéselnyelő réteg átalakításával/kivágásával tudsz helyet biztosítani a hangszóróknak. Ettől azonban óva intelek, hiszen a bukósisak biztonságát befolyásolja és nem jó irányba!

Bukósisak kihangosító

Univerzális bukósisak kihangosító két hangszóróval és mikrofonnal

Kérem az 5000 forintos bukósisak vásárlási kuponomat!